El pan nuestro

Aquesta peça teatral, basada en l’obra inacabada “Der Brotladen (La Fleca)” de BertoltBrecht, es presenta com un joc : “teatre dins del teatre (metateatro)”, amb la finalitat de ressaltar intencionadament el distanciament proposat per l’autor eliminant tota emotivitat en la interpretació.
Partint de les formes del teatre clàssic grec, el COR descriu la trama amb l’objectiu de generar en l’audiència la presa de consciència i la reflexió davant els conflictes que es plantegen.
La presència inesperada entre el públic del Pensador/a, determina que la companyia teatral decideixi canviar la representació prevista -una tragèdia grega- per l’obra “El pan nuestro”, una crítica polític-social, on l’acció transcorre entorn de la fleca d’un carrer de barri, en una ciutat qualsevol, on la crisi econòmica ha deslligat una onada de desocupació generalitzada que provoca una lluita aferrissada per menjar.
Els contendents són alhora víctimes i còmplices d’un capitalisme salvatge, voraç i despietat, cada vegada més quotidià i sufocant.
Els personatges són conscients de la seva realitat, però són incapaces de modificar-la, ja sigui pel context aclaparant polític i social, o per les circumstàncies immediates en la qual es troben.
La peça reflecteix l’avarícia, el rancor, la desunió, l’egoisme i l’enveja que impedeixen l’avanç de la societat. Planteja que sense importar la classe social sempre existeix un odi que porta al buit. Convida a la reflexió i a l’acció, mostrant que només units s’aconsegueix una diferència.
Ficció o realitat? Aquesta situació bé podria ser la de la fleca del carrer de qualsevol de nosaltres, avui dia.

1 Histórico de funciones